Életmód / Divat / A nadrágkosztüm reneszánsza

Linkajánló

A nadrágkosztüm reneszánsza

Emlékeinkben Greta Garbo és Marlene Dietrich nadrágkosztümöt visel, elismerő pillantással nyugtázzuk, hogy a magazinok modelljei milyen csinosak benne és tán a kirakatban is gyakran megcsodáljuk, ám a saját szekrényünkben a számos szoknyás kosztüm és blúz között mégsem lelhető fel. Utcán, munkahelyen szintén ritkán találkozunk nadrágkosztümös hölggyel és az sem rémlik, hogy barátnőnk valaha viselte volna. Vajon mi az oka a nadrágkosztüm visszaszorulásának a női emancipáció korában?

Az első nadrágkosztüm egy időben jelent meg a női pantallóval, vagyis a második világháború alatt, mikor is a hölgyek számos, békeidőben férfiakra szabott feladatot voltak kénytelenek átvenni. A mindennapi, gyakorta komoly fizikai megterhelést jelentő robothoz a kor divatja szerinti szűk szoknya nem volt alkalmas, így a hölgyek egy bátor lépéssel nemcsak a munkát, de a viseletet is átvették a férfiaktól. A novum aztán szélesebb körben elterjedt, már nemcsak a dolgozó nők, hanem a módosabb hölgyek viseletévé is vált. A nadrágkosztüm pedig már nemcsak a praktikumot szolgálta, hanem a női egyenjogúság védjegye is lett.

Ez az oka annak, hogy a világháború befejeztével sem ment ki a divatból ez a viselet, hiszen a hölgyek - s reméljük az urak hasonlóképpen - nem akarták feledni, hogy szerepkörük kiszélesedett, s végre bebizonyították, hogy nem csak a konyhában képesek maradandót alkotni. A múlt század második felében aztán hol fellángolt, hol alábbhagyott a nadrágkosztüm- imádat. Így például a hetvenes évekre ismét jellemzővé válik, hangsúlyozván, hogy a nők nem csupán a munka, hanem a szexualitás terén is egyenjogúak a férfiakkal (szexuális forradalom).

Napjainkban a divat sokszínűvé vált, számos, egymástól szinte független trend él meg békében egymás mellett. Egyik legdominánsabb közülük a retro, ami a fiatalok körében a 70-es éveket idéző virágmintás anyagokat és a trapéznadrágot jelenti, míg a visszafogottabb, elegánsabb 40-es évekbeli irányzat a középkorú, illetve dolgozó hölgyeket öltözteti - jellemzően nadrágba, vagy nadrágkosztümbe. Illusztrációkon két klasszikust mutatunk be. A tavaszi eleganciát képviseli a rövid, vajszínű, karcsúsított zakó színben kontrasztos toppal, melyhez a modell egyenes fazonú nadrágot visel. Újdonságot a különleges zsebmegoldás visz az együttesbe. Másik összeállításunkon a műszál és gyapjú keverékéből készült drapp nadrágkosztüm látható, amely mellett a klasszikus fehér blúz is életre kel. A mai divat lényege, hogy mindenki azokat az elemeket teheti magáévá, melyek egyéniségét legjobban kifejezik, erre biztatnak a divattervezők és a magazinok egyaránt.

A nadrágkosztüm Amerikában és Nyugat-Európában évek óta újra hódít. Talán a magyar hölgyeknek több önbizalomra volna szükségük saját divatjuk kialakítására? Hiszen alig akad nő, aki szabadidejében ne viselne például farmernadrágot, vagy nyáron sortot. A munkahelyen viszont gyakorta cserbenhagy minket bátorságunk, öltözködési kedvünk és rendszerint a jól megszokott darabokhoz nyúlunk. Pedig a hagyományos kosztümnek kevés olyan előnye van, amivel a nadrágkosztüm nem rendelkezik, sőt! Akinek nem tökéletesek a lábai, garantáltan jobban fogja érezni magát nadrágban, mint a protokoll által előírt térd alá érő szoknyában. Aki nem bírja a magas sarkú cipőt, nem fogja magát tramplinak látni benne, hiszen akár teljesen lapos sarokkal is szépen mutat. És a variálhatóság: férfiinggel kihívó, dekoltált toppal izgalmasan nőies, brossal díszítve elegáns, fehér blúzzal klasszikus, blúz nélkül pedig - egyszerűen szexis. (Vigyázat, nehogy véletlenül kigomboljuk!)

Aki tavaszi ruhatárát fel szeretné az idén újítani, ne feledkezzen meg a nadrágkosztümről. Érdemes az üzletek próbafülkéjében megbarátkozni vele és fontolóra venni, hogy milyen jól ki lehet használni a munkahelyi öltözködésben is. Ma már nyugodtan viselhetnek nadrágot a titkárnők, asszisztensek is, a nadrágkosztüm pedig kifejezetten kényelmes és elegáns.

Szerző: Varga Klára, stylist
Forrás: Modern Titkárnő

© halmaz.hu