Életmód / Egészség / Műtét súlytalanságban

Linkajánló

Műtét súlytalanságban

A műtétre egy átalakított Airbus A300 repülőgép fedélzetén kerül sor. (Ez az a gép, amelyen nemrég magyar diákok is részt vettek súlytalansági kísérletben, ha nem is pont ilyenben... - a szerk.) A Bordeaux-ból felszálló Airbus hullámvasút-szerűen, kb. 30-szor repül olyan parabolaíven, amivel a súlytalanság állapotát idézi elő a fedélzetén.

A mostani kísérletben a francia űrügynökség hatfős orvoscsoportja egy kisebb daganatot fog eltávolítani az önkéntes páciens alkarjából. A betegre azért esett a választás, mert a bungee-jumping lelkes híve, így hozzászokott a heves gyorsulás-változásokhoz. Mind a beteg, mind az orvosok természetesen előzetes tréningeken is részt vettek. A műtét normális körülmények közt egyszerű, helyi érzéstelenítéssel elvégezhető. A ciszta eltávolítása, még ha a műtét nem a terveknek megfelelően alakul is, nem veszélyezteti a beteget.

A csoport „gyakorlásképpen” előzőleg egy kísérleti patkány 0,5 mm átmérőjű artériáján végzett mikrosebészeti beavatkozást súlytalanságban. A kísérletnek közvetlen hétköznapi haszna egyelőre nem látható előre (vagyis nem fognak műtőket telepíteni a parabolarepülést végző gépekre, vagy akár a világűrbe). A cél az, hogy idővel egy olyan távirányítású robotot fejlesszenek ki, amelynek segítségével a Nemzetközi Űrállomás lakóin szükség esetén egyszerűbb sebészeti beavatkozásokat el tudnak végezni. Jelenleg ilyesmire nincs lehetőség. Hosszabb távon elképzelhető, hogy a sebészeti robotoknak a Földön is hasznát vehetik. A mostani operáció egyelőre kezdeti lépés ezen az úton, az orvosok saját kezűleg végzik a műtétet.

Utóirat: A friss, immár a repülés utáni hírek szerint a műtét rendben lezajlott.

Szerző: Frey Sándor
Forrás: urvilag.hu

© halmaz.hu