Életmód / Egészség / Vegyszerek az étlapon

Linkajánló

Vegyszerek az étlapon

Mesterséges vegyi anyagokat talált a WWF, a nemzetközi természetvédelmi szervezet európai élelmiszerekben. A tejtermékekben, húsokban, kenyérben kimutatott vegyi anyagok emberek és vadállatok vérében is jelen vannak. Ez azt jelzi, hogy a táplálék fontos szerepet játszik a vegyi anyag szennyezés világméretű láncolatában, ahol a kezdő láncszem a vegyi anyagok előállítása, az utolsó pedig a mi szervezetünk.

A WWF a "Tápláléklánc vagy szennyezéslánc? Mérgező anyagok az élelmiszerekben" című tanulmányában a tápláléklánc vegyi anyag szennyezettségére hívja fel a figyelmet. A tanulmány elkészítéséhez 27 élelmiszert szereztek be hét EU tagállam (Nagy-Britannia, Olaszország, Spanyolország, Görögország, Svédország, Finnország, Lengyelország) üzleteiben. A tejtermékekben (tej, vaj, sajt), húsokban (kolbász, szalonna, csirkemell, sonka, szalámi, virsli), halakban (lazac, tonhal), kenyérben, mézben és olívaolajban 8-féle mesterséges vegyi anyag-csoport vegyületeit keresték: klórozott szerves növényvédőszereket, PCB-ket, brómozott égésblokkolókat, fluor-tartalmú vegyi anyagokat, ftalátokat, organotineket, alkilfenolokat és mesterséges illatanyagokat (mesterséges pézsma).

A vizsgálatok minden élelmiszermintából kimutattak egészségre káros vegyi anyagokat: ftalátokat az olívaolajban, sajtokban és húsokban, már betiltott növényvédőszereket a halakban, brómozott égésblokkolókat a húsokban és sajtokban. A WWF hangsúlyozza, hogy egy-egy szennyezett élelmiszer elfogyasztásától senki nem fog megbetegedni, ugyanakkor a táplálkozás során szervezetünkbe kerülő, alacsony koncentrációjú, hatásukat hosszan kifejtő kemikáliák káros hatással lehetnek a fejlődésben lévő magzatokra, csecsemőkre és kisgyermekekre.

"Megdöbbentő, hogy még az egészségesnek vélt táplálkozás során is milyen sokféle mesterséges vegyi anyag jut szervezetünkbe. Az Európai Parlament egy szigorúbb vegyi anyag szabályozás életbe léptetésével most változtathat ezen." - kommentálta az eredményeket Prommer Mátyás, a WWF Magyarország környezetpolitikai programvezetője.

Az Európai Parlament idén ősszel fog szavazni az EU új vegyi anyag szabályozásáról (REACH), amelynek célja az emberek és az élővilág védelme a káros vegyi anyagoktól. Az eredetileg igen szigorú jogszabály-tervezetet a vegyiparnak sikerült számos ponton gyengítenie. Félő, a felpuhított jogszabály már nem lesz képes megfelelni eredeti céljának.

A WWF álláspontja szerint szigorúbb REACH-re van szükség. A WWF kéri az európai jogalkotókat, szigorítsák a regisztrációs eljárást, azaz az évente 1-10 tonna mennyiségben gyártott vegyi anyagokat is kötelező legyen bevizsgálni. A legveszélyesebbeket - köztük a hormonháztartást befolyásolókat - pedig, amikor csak lehet, biztonságosabb anyagokkal helyettesítsék.

Az élelmiszervizsgálat eredményeiről további információ a "Tápláléklánc vagy szennyezéslánc? Mérgező anyagok az élelmiszerekben" című kiadványban olvasható, melyet a www.wwf.hu/programismertetok.php weboldalról lehet letölteni.

Aki szeretné megtudni játékos formában, mennyire lehet szervezete szennyezett vegyi anyagokkal, töltse ki a www.wwf.hu/detox oldalon található online tesztünket, a Toxik kvízt.

A vizsgált élelmiszerek a származási ország szerint: Egyesült Királyság: vaj, Cheddar sajt, bacon szalonna, kolbász, tojás, tej, olívaolaj, csirkemell, halrudak, skót füstölt lazac, tonhal (konzerv), méz, barna kenyér, narancslé, skót cheddar sajt Finnország: virsli, rénszarvashús Svédország: pácolt hering, darált marhahús Lengyelország: disznóhús, túró Olaszország: szalámi, caciotta sajt Spanyolország: sonka, manchego sajt Görögország: disznóhús, kefalotyri sajt.

Eredmények összegezve: A legtöbb vegyületet 0.1 - 10 ng/g koncentrációban mutatták ki, kivéve a ftalátokat, amelyek koncentrációja jellemzően két nagyságrenddel nagyobb volt. A klórtartalmú szerves növényvédőszerek alacsony koncentrációban ugyan, de szinte minden mintában voltak, PCB-ket szintén minden mintából kimutattak. A DDT lebomlási terméke, a pp�DDE a 27 mintából 16-ban jelen volt, legmagasabb koncentrációban a halakban. Brómozott égésblokkolókat 26-ból 19 mintában találtak, legmagasabb koncentrációban a húsokban. A műanyaglágyítóként használt ftalátokat a 21-ből 16 mintában mutattak ki. Emellett nonilfenolok, mesterséges illatanyagok (mesterséges pézsma) és fluorozott vegyi anyagok (PFOS) is voltaknéhány élelmiszerben.

További információ:
Kiss Mónika, kommunikációs munkatárs, WWF Magyarország, tel.: (1)214-5554/115, 30/250-5869
monika.kiss@wwf.hu

Forrás: WWF Magyarország

© halmaz.hu